Petulle - KUKBUK
Petulle kukbuk

Petulle

4-6 porcji

Mieszkańcy Albanii nie wyobrażają sobie poranka bez tego przysmaku. Te małe odpowiedniki racuszków możemy nadziać tym, na co akurat mamy ochotę!

Drożdże mieszamy w kubku z odrobiną ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Jajko roztrzepujemy z maślanką. Drożdże wlewamy do mąki, a następnie powoli dolewamy maślankę, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy brandy. Wyrabiamy dobrze ciasto, aby uzyskało konsystencję nieco rzadszą niż ciasto do pizzy. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Kroimy w trójkąty. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

Przepis i zdjęcia: http://www.okuchnia.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: