Pettole - KUKBUK
pettole paczki kukbuk

Pettole

dla 4 osób

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem. Odstawiamy na chwilę, by zaczęły pracować. Do mąki z solą wlewamy miód i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, początkowo łyżką, a potem rękoma. Ciasto będzie bardzo luźne. Dodajemy tyle mąki, by udało się je sformować w jeden kawałek. Tak przygotowane wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło. Po tym czasie łyżką odkrawamy kawałki ciasta, kręcimy z nich nieduże kulki, które smażymy w gorącym oleju, na średnim ogniu, aż będą złote. Odsączamy, posypujemy cukrem pudrem i mamy włoski tłusty czwartek albo nawet wtorek!

 

PS Z braku zdjęć z Apulii morskie pejzaże Zatoki Neapolitańskiej!

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: