Perfekcyjny stek z grillowanego rostbefu w maślanym sosie z whisky - KUKBUK
stek rostbef kukbuk whisky

Perfekcyjny stek z grillowanego rostbefu w maślanym sosie z whisky

4 porcje

Stek tuż przed włożeniem na ruszt solimy i smarujemy odtajałym masłem klarowanym. Układamy go na ruszcie bezpośrednio nad żarem – tak aby dłuższy kawałek był zwrócony na godzinę trzynastą. Zamykamy pokrywę grilla. Po upływie półtorej minuty przekładamy stek tak, aby wskazywał godzinę jedenastą. Znowu zamykamy pokrywę grilla. Po upływie półtorej minuty odwracamy stek na drugą stronę i grillujemy przez 2 minuty pod zamkniętą pokrywą. Przekładamy stek na strefę pośrednią (poza żar) i grillujemy do momentu, gdy mięso uzyska temperaturę 67 stopni wewnątrz (medium). Przy wadze 600 g będzie to trwało około 10 minut. Odkładamy stek na 7-minutowe odpoczywanie w temperaturze pokojowej. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy whisky i czekamy, aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy patelnię z ognia i zaciągamy whisky łyżką masła. Mieszamy, aż sos będzie jednolity. Przyprawiamy. Stek podajemy z sosem. Popijamy whisky.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: