Peperoni con mandorle - KUKBUK
Peperoni con mandorle kukbuk

Peperoni con mandorle

4 porcje

Peperoni con mandorle

Papryki kroimy w paski i smażymy na oliwie. Obieramy pomidory i kroimy je w niedużą kostkę. Po upływie 10 minut paprykę skrapiamy solidnie octem. Gdy odparuje, posypujemy ją łyżeczką cukru. Dorzucamy migdały i rodzynki wraz z pomidorami i smażymy kolejne 10 minut. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło zimą, w lecie koniecznie w temperaturze pokojowej. Możemy delikatnie posypać pietruszką.

Wpływy arabskie na talerzu widać gołym okiem. W swoich dziejach tamten rejon przechodził z rąk do rąk i widać to nawet w kuchni. Pewnie dlatego peperoni con mandorle świetnie komponuje się z kuskusem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: