Penne z sosem sycylijskim - KUKBUK
penne sos sycylijski kukbuk

Penne z sosem sycylijskim

4 porcje

Na patelnię wlewamy oliwę i nie czekając, aż się podgrzeje, dodajemy drobno posiekany czosnek i anchois. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, rozgniatamy je łyżką na pulpę. Dorzucamy cynamon. Zagotowujemy w czajniku wodę i w osobnej misce zalewamy rodzynki wrzątkiem. Sos gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około kwadransa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy penne. Do sosu dodajemy odsączone rodzynki i dusimy jeszcze 5 minut. Na suchej patelni prażymy orzechy pinii, aż się lekko zezłocą. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy orzeszkami pinii.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: