Penne rigate z duszonymi szparagami i kiełbaską - KUKBUK
Penne szparagi kukbuk

Penne rigate z duszonymi szparagami i kiełbaską

2 porcje

Doskonałe penne rigate z Barillii przygotowane z duszonymi szparagami i kiełbasą.

Penne szparagi kukbuk

Do garnka wlej dużo wody i zagotuj. Posól wodę dopiero przed samym wrzuceniem makaronu. Jeśli użyjesz makaronu Barilla, to nie musisz dodawać do wody oliwy czy oleju. Dzięki 100% pszenicy durum nie będzie się sklejał.

 

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż z oliwą oraz masłem. Następnie pokrój kiełbasę w duże kostki i od razu wrzuć na patelnię do cebuli

 

Oczyść szparagi, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z kiełbasą i cebulą.

 

Wlej dużo wina, duś przez chwilkę, a potem dopraw solą i pieprzem.

 

Dodaj natkę pietruszki.

 

Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj go razem z sosem i posyp parmezanem.

 

Pamiętaj, żeby nie przepłukiwać (hartować) makaronu wodą. Spłuczesz z niego skrobię, a wtedy Twój makaron gorzej połączy sie z sosem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: