Penne alla vodka - KUKBUK
Penne alla vodka kukbuk

Penne alla vodka

4 porcje

Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone peperoncino, a następnie purée pomidorowe. Dusimy chwilę, wlewamy wódkę i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na koniec solimy i dodajemy śmietanę. Penne ugotowane al dente wrzucamy do gorącego sosu, mieszamy i natychmiast podajemy.

 

PS 1

Co daje wódka? Podkręca i pogłębia smak pomidorów – sprawdziłem!

 

PS 2

Znane są rozwinięcia przepisu. Można dodać pancettę i wędzonego łososia, choć z tym ostatnim bym uważał, by nie przesadzić z dekadencją!

 

PS 3

Więcej przepisów Audrey Hepburn w książce „Audrey w domu” opublikowanej przez Wydawnictwo Literackie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: