Penne alla pizzaiola - KUKBUK
penne pizza kukbuk

Penne alla pizzaiola

4 porcje

Pizzaiola – sos, który pasuje do wszystkiego!

Na oliwie szklimy posiekany czosnek. Dorzucamy pomidory. Dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i peperoncino oraz aromatycznym oregano. Na patelni mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. I gotowe!

PS

Kiedy będziecie w Neapolu, zajrzyjcie koniecznie do kościoła San Gregorio Armeno i do jego ogrodu. Kościół jest arcydziełem sztuki barokowej, a ogród tym, których Neapol zmęczy hałasem i nadmiarem ruchu, da prawdziwe wytchnienie. Kwitną tam drzewa pomarańczowe i glicynie, śpiewają ptaki – i wszystko to w samym środku miasta. Co więcej, można stamtąd zajrzeć do wnętrza kościoła przez okna, które są… pod samym sufitem. Ogród jest bowiem położony mniej więcej na wysokości dachu kościoła. Trudno to wyjaśnić, trzeba pojechać! Czego sobie i wam życzę!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: