Peklowana gęś pieczona w kapuście kiszonej - KUKBUK
peklowana ges kukbuk

Peklowana gęś pieczona w kapuście kiszonej

2 porcje

By przyrządzić tę geś, trzeba odrobiny cierpliwości, ale na efekty długiego peklowania zdecydowanie warto czekać.

Piersi z gęsi nacieramy czosnkiem i tymiankiem. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, goździki i ziarna pieprzu. Całość zagotowujemy i dodajemy sól do peklowania i normalną (jeśli wody jest więcej niż litr, proporcjonalnie zwiększamy ilość składników). Płyn wstrzykujemy w piersi z gęsi w ilości 15 mililitrów na jeden kawałek i wkładamy do zalewy 7 dni. Mięso codziennie odwracamy.

Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy stratą obraną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut. Gdy kapusta będzie chrupka, przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i wykładamy na nią zapeklowaną pierś z gęsi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około półtorej godziny.

Na talerzu układamy kapustę, nie niej układamy plasterki piersi gęsi grubości około 1i 1/2 centymetra pierś z gęsi. Podajemy ze smażonymi kurkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: