Pęczotto z marchewką i buraczkami - KUKBUK
peczotto marchew kukbuk

Pęczotto z marchewką i buraczkami

2 porcje

Marchewki kroimy na cztery części, a buraki w ósemki. Warzywa mieszamy z oliwą i przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa i pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy kaszę i smażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy sok z cytryny, czekamy, aż odparuje, i wlewamy bulion w czterech partiach, dodając kolejną porcję dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez kaszę. Kiedy kasza wchłonie ostatnią porcję bulionu, powinna być już miękka i kremowa. Zestawiamy rondel z palnika, dodajemy masło, ser i groszek. Dobrze mieszamy. Pęczotto podajemy z pieczonymi warzywami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: