Pęczakoburger - KUKBUK
burger peczak kukbuk

Pęczakoburger

8 porcji

Kaszokotlety kochają zarówno mięsosceptycy, jak i wołowi entuzjaści. Te są wyjątkowo pyszne dzięki koziemu serkowi.

Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wsypujemy go do miski, dodajemy posiekane pestki słonecznika i twarożek kozi. Zagniatamy wszystko razem, aż twarożek zacznie się rozpadać i oblepiać ziarna pęczaku. Do masy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Jeśli chcemy zintensyfikować smak, dodajemy ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek), podsmażoną cebulę lub anchois. Następnie dodajemy tyle kaszy manny (lub bułki, mąki kukurydzianej), aby ciasto zyskało plastyczną konsystencję. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy delikatnie w mące. Smażymy w każdej strony przez około 5 minut na złoty kolor. Podajemy w bułce, ze świeżymi kiełkami i porem przesmażonym z łyżką miodu.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: