Pavlova z okładki - KUKBUK
beza pavlova kukbuk

Pavlova z okładki

12 porcji

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na pergaminie do pieczenia rysujemy koło o średnicy 23 cm. Pergamin kładziemy odwrotną stroną na blasze do pieczenia. Białka umieszczamy w dużej misce. Dodajemy sól i ubijamy do momentu, aż piana będzie zupełnie sztywna i błyszcząca. Powoli porcjami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, przesianą mąkę i przesiane kakao. Gotową masę bezową wykładamy na pergamin tak, aby między masą a brzegiem koła zostały 2 centymetry przerwy (beza trochę się rozpłynie). Masę należy uformować w trochę spłaszczoną „chmurę”. Wstawiamy bezę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Blat pieczemy przez 80 minut.

 

Mascarpone i śmietanę schładzamy w lodówce przed przygotowaniem przepisu. Zimny serek umieszczamy w misce i dokładnie ubijamy przez 5-7 minut. Mieszając mikserem na zwolnionych obrotach, dodajemy śmietankę i znów bardzo dokładnie ubijamy. Podobnie postępujemy z kolejnym opakowaniem. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze przez chwilę mieszamy.

 

Przestudzoną bezę delikatnie przekładamy na paterę, dekorujemy kremem z mascarpone, pestkami granatu i migdałami w skórce pomalowanymi jadalną złotą farbą (do kupienia np. w sklepie Tortownia.pl).

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: