Pavlova z jeżynami - KUKBUK
pavlova_z_jezynami kukbuk

Pavlova z jeżynami

6-8 porcji

Bezowa królowa z kwiatową koroną - nie tylko na specjalne okazje.

Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami, dodajemy cukier oraz ocet i skrobię. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanym okręgiem o średnicy 22 centymetrów – w nim umieszczamy pianę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny. Kiedy wystygnie, dekorujemy ją śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz owocami i kwiatami.

 

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka

© KUKBUK 2017