Pavlova według Wojdy - KUKBUK
pavlova kukbuk

Pavlova według Wojdy

4-6 porcji

Wojdowa Pavlova – migdałowy spód z serowym kremem i kruszonymi, mrożonymi owocami

Białka i cukier ukręcamy na gęsty i biały krem. Zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy kruszone lekko płatki migdałowe. Odrobina olejku migdałowego też nie zaszkodzi. Spód do tarty smarujemy kawałkiem masła i wkładamy papier do pieczenia. Rozkładamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Długo ukręcamy ser z mascarpone, dodając ziarenka wanilii i miód. Jeżeli wolimy słodszą masę, dodajmy cukier puder według uznania. Nie trzymamy kremu długo, przygotowujemy go przed podaniem. Kruszymy lub łamiemy migdałowy spód na mniejsze kawałki, wkładamy np. do kieliszka, łączymy z łyżką kremu i posypujemy gniecionymi w ręku zimnymi malinami i jeżynami z zamrażalnika. Solidnie posypujemy cukrem pudrem, a smak możemy złamać kwaśniejszym sosem zrobionym z przetartych, rozmrożonych malin z miodem. Taki deser niestabilizowany.

  • Agnieszka Nowak

    Dzień dobry 🙂 O jaki ser chodzi w przepisie? Dodajemy go do mascarpone, bez dodatku kremówki? Nie wychodzi zbyt gęsty i ciężki?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: