Pavlova z kremem pokrzywowo-miętowym - KUKBUK
pavlova kukbuk

Pavlova z kremem pokrzywowo-miętowym

4-6 porcji

Grasz w zielone? Beza gra.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Cały czas ubijamy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę skrobii i łyżeczkę soku z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ołówkiem rysujemy dwa okręgi, jeden musi być mniejszy. Najlepiej zaplanować ich ułożenie i rozmiar przez odrysowanie konturu małych talerzyków. Okręgi powinny mieć około 20 i 15 cm średnicy. Należy pamiętać o tym, że beza rośnie podczas pieczenia więc okręgi nie mogą być zbyt blisko siebie i krawędzi blaszki. Na papier wykładamy masę białkową, boki bezy formujemy łyżką lub szpatułką ku górze. Przez pierwsze 5 minut pieczemy w 180 stopniach, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do  150 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia robimy krem. Pokrzywę i miętę bardzo drobno siekamy. Można w tym celu użyć blendera z ostrzem w kształcie litery „S”. Mięty musi być 2 razy więcej niż pokrzywy. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Gdy jest już gęsta, dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec łączymy z roślinami.

Na dolny blat wykładamy cały krem, a na niego łyżką nakładamy konfiturę. Przykrywamy drugim blatem i dekorujemy świeżymi listkami mięty.

© KUKBUK 2017