Pavlova z kremem limonkowym - KUKBUK
Pavlova z kremem limonkowym kukbuk

Pavlova z kremem limonkowym

10 - 12 porcji

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy cukier puder i biały ocet winny. Formujemy okrągłe, małe bezy na blasze do pieczenia. Następnie pieczemy w piekarniku w temp. 110 stopni przez 30-40 minuty.

Doprowadzamy śmietankę i 3/4 szklanki cukru do wrzenia, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień i ciągle mieszając, gotujemy  jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy odrobinę Finlandia® Lime Vodka, sok i skórkę z cytrusów. Studzimy 10 minut.

Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier do smaku. Krem z limonki i Finlandia® Lime Vodka mieszamy dokładnie w misce. Bezy układamy na talerzykach, przekładając je warstwami śmietany i kremu limonkowego. Całość dekorujemy jeżynami, malinami i truskawkami.

© KUKBUK 2017