Pâté z kurzych wątróbek z masłem tymiankowym - KUKBUK
pate watrobki kukbuk

Pâté z kurzych wątróbek z masłem tymiankowym

3 kokilki

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Gdy zawartość patelni się zrumieni, odgarniamy gruszkę i cebulę na boki i wrzucamy oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę. Podsmażamy do miękkości, po czym wlewamy wino i jeszcze chwilkę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do blendera, dodajemy 50 g masła i blendujemy na gładką masę, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę przelewamy do kokilek. W garnku roztapiamy pozostałą część masła i wrzucamy gałązki tymianku. Na wierzchu każdej z kokilek układamy listki tymianku i zalewamy masłem. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: