Patè di fegato d’oca - KUKBUK
pasztet gesia watrobka kukbuk

Patè di fegato d’oca

9 porcji

Wątróbki dokładnie oczyszczamy. Zalewamy je arancello i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po upływie tego czasu miksujemy blenderem razem z alkoholem. Masło i smalec rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy całą gałązkę rozmarynu i rozgniecione owoce jałowca. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 5 minut. Solimy, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wątróbek wbijamy kolejno jajka i dalej miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy przestudzone i przecedzone masło i mieszamy dokładnie.

Keksówki wykładamy folią spożywczą, wlewamy masę i pieczemy w kąpieli wodnej w 160 stopniach około 40 minut. Pasztet można po upieczeniu i po usunięciu folii zalać masłem (ale nie trzeba).

Najlepiej podać patè z chałką!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: