Pasztet z wędzonej dorady z chutneyem z brzoskwiń - KUKBUK
wedzona dorada kukbuk

Pasztet z wędzonej dorady z chutneyem z brzoskwiń

4 porcje

Nie tylko efektownie wygląda na talerzu, ale również wyśmienicie smakuje.

Rybę filetujemy i podwędzamy w dymie z drzewa wiśniowego przez 10-12 minut. Oddzielamy mięso od skóry i miksujemy je ze śmietaną, z tłuszczem z kaczki, obranym i startym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, aż uzyskamy konsystencję pasztetu.

Brzoskwinie obieramy i siekamy na drobne kawałki. Dodajemy pozostałe składniki sosu i podsmażamy. Kiedy owoce zmiękną, a płyn się zredukuje, wyjmujemy przyprawy i odstawiamy chutney do ostygnięcia.

Pasztet podajemy na zimno z chutneyem z brzoskwiń i grzankami.

 

Przepis: Tomasz Trąbski

Zdjęcia: Cezary Hładki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: