Pasztet z czerwonej soczewicy - KUKBUK
soczewica pasztet kukbuk

Pasztet z czerwonej soczewicy

1 miska

Przygotuj wieczorem, by rano móc przysypiać przy śniadaniu.

Soczewicę zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu. Jeśli soczewica wchłonie całą wodę, zanim się ugotuje, dodajemy jeszcze ok. 2-3 łyżki wody – tylko tyle, by soczewica ją wchłonęła (ale nie była rozgotowana). W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oleju, aż będzie złotobrązowa. Ugotowaną soczewicę przekładamy do naczynia, w którym będzie miksowana, odstawiamy do przestygnięcia na około 5 minut. Dodajemy sól, ocet balsamiczny, majeranek, usmażoną cebulkę (wraz z olejem, na którym się smażyła) i świeżo mielony czarny pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę i gotowe. Pasztet przechowujemy w lodówce do 2-3 dni, w naczyniu z przykrywką lub miseczce przykrytej folią.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: