Pasticciotto leccese - KUKBUK
krakowski makaroniarz, lecce, kukbuk

Pasticciotto leccese

12 - 15 sztuk

Ciepłe śniadaniowe babeczki prosto z południowych Włoch.

W misce łączymy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy. Zawijamy je w folię i odkładamy, by odpoczęło, do lodówki.

Do rondla wlewamy mleko. Wrzucamy ziarenka wyłuskane ze strąka wanilii, dokładamy skórkę z cytryny i zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i, mieszając, wlewamy zagotowane mleko – uprzednio wyciągamy skórkę cytrynową. Przelewamy do rondla z grubym dnem, nieustannie i energicznie mieszając rózgą do ubijania. Gdy zacznie gęstnieć, zmniejszamy gaz do minimum i podgrzewamy przez minutę, nie dopuszczając do zagotowania kremu. Odstawiamy do wystudzenia.

W idealnym świecie dysponujemy foremkami do pasticciotti, ale jeśli nie, to sięgamy po foremki do muffinów. Dokładnie i dość grubo pokrywamy je tłuszczem, by pasticciotti łatwo wyszły z foremek po upieczeniu. Wykładamy foremki ciastem kruchym, wkładamy do środka krem. Nieduży kawałek ciasta wałkujemy i przykrywamy nim krem – krawędzie łączymy ze sobą tak, by powstało coś na kształt garnuszka z pokrywką (niełatwo to wyjaśnić, łatwiej zrobić).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Zjadamy rano, na śniadanie, popijając cappuccino!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: