Pasteria Napoletana - KUKBUK
Pasteria Napoletana kukbuk

Pasteria Napoletana

1 tortownica

Z mąki, masła, cukru i jajek zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i chowamy do lodówki, by się dobrze schłodziło.

 

Pszenicę gotujemy w mleku (zaczynamy od ½ litra i dolewamy, gdyby zabrakło) z rozciętym strąkiem wanilii. Po kilku minutach wyciągamy go i nożem zsuwamy do garnka aromatyczne ziarenka. Pszenicę trzeba nieco rozgotować – mleko z ziarnem powinno mieć po ugotowaniu konsystencję gęstego budyniu. Na samym końcu doprawiamy skórką cytrynową i masłem.

 

W misce łączymy oba rodzaje ricotty z cukrem i żółtkami oraz całymi jajkami. Mieszamy tak, by uzyskać jednorodną masę. Dokładamy przestudzoną pszenicę, wlewamy wodę pomarańczową, doprawiamy cynamonem i dokładnie mieszamy. Dorzucamy skórkę pomarańczową.

 

Ciasto wałkujemy tak, by powstał płat o średnicy zdecydowanie większej niż forma, w której będziemy piec pastierę. Natłuszczoną formę wykładamy ciastem i wałkiem odcinamy to, co wystaje poza tortownicę. Dokładnie dociskamy ciasto do foremki. Wlewamy nadzienie. Pozostałe ciasto wałkujemy ponownie. Tniemy je na paseczki, które delikatnie, pod skosem układamy na wierzchu. Rozkłóconym jajkiem smarujemy paski ciasta na nadzieniu. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 75 minut. Gdyby zrobiło się złote wcześniej, przykrywamy je arkuszem papieru do pieczenia, ale tak by mogło oddychać.

 

Pastiera nie starzeje się szybko, najlepsza jest drugiego, trzeciego dnia – tak mówią, nie sprawdziłem, bo nie wytrzymała tyle… ani ona, ani ja… 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: