Pasta z fasoli, palonego bakłażana i oliwek - KUKBUK
agata wojda pasta z fasoli kukbuk

Pasta z fasoli, palonego bakłażana i oliwek

4 porcje

Agata Wojda serwuje przekąskę na upały - kremową pastę do rozsmarowania na grzankach w porze sjesty.

Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z olejem i smarujemy tym bakłażana. Wrzucamy go na grill i pieczemy około 20 minut, przekręcając na wszystkie strony – skórka powinna mocno się opalić, środek dokładnie upiec. Gotowego bakłażana nacinamy wzdłuż i kładziemy na 10 minut na sitko, by wyciekł sok. Po tym czasie fasolkę, oliwki i bakłażana razem ze skórką wrzucamy do malaksera. Pulsacyjne miksujemy na pastę i doprawiamy pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Serwujemy na grzankach. U mnie z kawałkami kiszonego selera naciowego, obranego i przygotowanego jak klasyczne ogórki – z koprem, czosnkiem i chrzanem. Uwaga, fasolka musi być dobrze osuszona, bo bakłażan oddaje wilgoć!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: