Pasta z dorsza - KUKBUK
dorsz_pasta kukbuk

Pasta z dorsza

4 porcje

Nie trzeba mieszkać nad morzem, by móc zjeść pyszną kanapkę z pastą rybną.

Sztokfisza moczymy dwie doby w zimnej wodzie, zmienianej co kilka godzin, by wypłukać z niej sól. Mleko zagotowujemy z liściem laurowym i pokrojonym czosnkiem, wrzucamy rybę i gotujemy na średnim ogniu. Po kwadransie wyjmujemy rybę i miksujemy ją na wysokich obrotach, wlewając cienkim strumyczkiem oliwę (jeśli pasta będzie zbyt tłusta, możemy ją rozrzedzić mlekiem pozostałym po gotowaniu). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posiekaną natką pietruszki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy z grzankami i czarnymi oliwkami w całości.

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz / Na Lato

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017