Pasta ’ncasciata - KUKBUK
makaron zapiekanka kukbuk

Pasta ’ncasciata

4-5 porcji

Makaron gotujemy bardzo al dente. Odstawiamy do wystudzenia. Wołowinę przesmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem. Po 5 minutach wlewamy kieliszek białego wina. Na drugiej patelni na oliwie smażymy obrane i posiekane w drobną kostkę pomidory. Gdy zaczną się rozpadać, dolewamy passatę. Dusimy. Łączymy mięso z sosem i dusimy około pół godziny. Na koniec doprawiamy solą (z uwzględnieniem faktu, że pecorino dosoli nam całość) i bazylią. Odstawiamy. Na sporej ilości oliwy smażymy posiekanego bakłażana. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Makaron mieszamy z sosem i usmażonym bakłażanem, dorzucamy połowę sera, możemy też dodać jajka i salami. Formę smarujemy oliwą i wysypujemy grubą warstwą bułki tartej. Tak przygotowane naczynie wypełniamy makaronem i posypujemy drugą połową sera. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Podajemy lekko przestudzone.

Biorąc pod uwagę kaloryczność drugiego z dań, rozumiem Carmelę S. Idealne dla rekonwalescentów. I dla komisarza Montalbano na pewno też, bo pasta ’ncasciata występuje w co najmniej trzech książkach o jego przygodach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: