Pasta mare e monti - KUKBUK
makaron owoce morza kukbuk

Pasta mare e monti

3 porcje

Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się do przygotowania sosu. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy posiekaną pancettę. Obieramy krewetki, a borowiki kroimy na plastry. Najpierw dokładamy grzyby, po chwili krewetki. Delikatnie podrzucamy zawartość patelni, by wszystkie składniki się wymieszały. Po mniej więcej 5 minutach, kiedy krewetki zrobią się czerwone, wlewamy wino. Solimy, pieprzymy i po chwili wyłączamy gaz. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem al dente. Całość posypujemy natką pietruszki. Danie jak Neapol. Niby nad morzem, a w cieniu wielkiej góry!

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: