Pasta e fagioli - KUKBUK
makaron fasola kukbuk

Pasta e fagioli

5 porcji

Fasolę gotujemy w niedużej ilości wody z ziołami i całymi marchewkami. Do gotowania można dołożyć skórę z boczku. Gdy fasola zmięknie, odcedzamy ją. Wywar odstawiamy na bok. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle smażymy pocięty drobno boczek z selerem naciowym i ząbkiem czosnku. Po chwili wrzucamy pomidory. Smażymy mniej więcej 10 minut i dokładamy fasolę. Solimy i doprawiamy pieprzem. Wstawiamy makaron. Gdy będzie nieco mniej niż al dente, odcedzamy i… i tu są dwie drogi.

  1. Część fasoli miksujemy razem z wodą, w której się gotowała. Pozostałe ziarna wrzucamy na patelnię wraz z makaronem, a całość uzupełniamy zmiksowaną fasolą, tak by powstała bardzo gęsta zupa. Mieszamy.
  2. Fasolę wrzucamy na patelnię wraz z makaronem. Mieszamy.

W obu wypadkach czekamy, aż makaron dojdzie w sosie. Podajemy natychmiast. I natychmiast zjadamy, nie dopuszczając do rozmoczenia makaronu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: