Pasta con gamberi e pomodorini - KUKBUK
pasta z pomidorami kukbuk

Pasta con gamberi e pomodorini

3 porcje

Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się do przygotowania sosu. Odkładamy na bok 6 najładniejszych krewetek w całości. Pozostałe obieramy i oczyszczamy. Głowy wraz z pancerzami wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Solimy, dokładamy kilka gałązek natki i gotujemy szybki bulion. Na sporej ilości oliwy przesmażamy czosnek z papryką (użyjcie jej w takiej ilości, jaką lubicie – danie powinno być lekko pikantne). Gdy czosnek się zeszkli, wrzucamy na patelnię krewetki – te oczyszczone i te w całości. Gdy się zaczerwienią, wlewamy nieco bulionu, wrzucamy pomidory koktajlowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy posiekaną natką pietruszki, podajemy z makaronem ugotowanym al dente. Pozostały bulion zamrażamy, przyda się do risotto na przykład!

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: