Pasta con funghi porcini - KUKBUK
makaron borowiki kukbuk

Pasta con funghi porcini

4 porcje

Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie oczyszczamy nożykiem grzyby, ewentualnie pomagamy sobie wilgotna ściereczką. Nie myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej czosnek w ząbkach. Gdy się czosnek zarumieni, usuwamy go z patelni. Do gotującej wody wrzucamy makaron. Pokrojone na spore kawałki grzyby smażymy na średnim ogniu tyle czasu, ile potrzebuje makaron, by się ugotować czyli jakieś 8 minut. Pod koniec dokładamy pietruszkę, posiekane peperoncino, razem z pestkami. Solimy, dokładamy 2 czubate łyżki masła, a gdy się rozpuści, wyłączamy gaz i podajemy na makaronie, każdą porcję posypując delikatnie serem.

Czas zaoszczędzony na przygotowaniu tak błyskawicznego obiadu możemy zużyć na ciskanie gromów w kierunku półki z książkami kulinarnymi. Gdy je spopielimy za brak przepisu, możemy gromić dalej w kierunku kalendarza, bo to w końcu jego wina, że jesień, i że zima już nadchodzi. A jeden specjalny grom zostawiam sobie, by cisnąć go w stronę Italii, ciągle z tym samym pytaniem: gdzie jest prawda o boskiej Joli, znaczy boscaioli?

PS

W Mantui grzybów na straganach było tyle, że zastanawiam się, czy aby na pewno Polska jest grzybową potęgą. Ale w Mantui nie kupowałem grzybów, tylko biegałem z aparatem na szyi. I teraz za grzybami nie tęsknię, a za Mantuą tak. I muszę tam wrócić, bo mi się nie udało zobaczyć słynnych anielskich pupek Mantegni na suficie Palazzo Ducale, bo słynne pupki były w remoncie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: