Pasta alla siracusana - KUKBUK
Pasta alla siracusana kukbuk

Pasta alla siracusana

5 porcji

Na mocno rozgrzanej oliwie smażymy bakłażana pociętego w drobną kostkę. Gdy zrobi się złoty, dodajemy posiekane obrane pomidory i posiekany ząbek czosnku. Dusimy kilkanaście minut, aby bakłażan zmiękł. Potem dodajemy peperoncino w cienkich talarkach i anchois. Chwilę dusimy. Dorzucamy oliwki i kapary. Jeśli to konieczne -dosalamy i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem dusimy kolejnych kilka minut. Podajemy z długim makaronem.

Po zjedzeniu posiłku wypijamy kieliszek limoncello z sycylijskich cytryn i wrzeszczymy do woli „Eureka!”, zachwycając się syrakuzańską kuchnią.

Ja żegnam się tym przepisem z latem, bo pikantność peperoncino jeszcze troszkę rozgrzewa. Jednak powoli nadchodzi już czas ragù i innych gęstych, rozgrzewających sosów. Nadchodzi czas pieczeni, czerwonego wina, nalewek i czekolady. Ryby, owoce morza i białe wino ze smutkiem żegnam do wiosny.

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: