Pasta alla puttanesca - KUKBUK
Pasta alla puttanesca kukbuk

Pasta alla puttanesca

Porcja dla 4 osób

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dusimy na niej czosnek w plasterkach i posiekane anchois. Nim czosnek się zazłoci, dodajemy peperoncino i oliwki. Smażymy dosłownie chwilę i wrzucamy kapary. Pomidory obieramy, kroimy w niedużą kostkę i dokładamy na patelnię wraz z dwoma łyżkami passaty. Sprawdzamy, czy potrzebna jest sól, i w razie potrzeby solimy. Po kilku minutach sos jest gotowy. Wrzucamy na patelnię makaron ugotowany troszkę mniej niż al dente, by doszedł w sosie, i podajemy posypane zieloną pietruszką!

Przy stole możemy toczyć dyskusję, kto naprawdę stoi za puttanescą, albo napić się wina i rozkoszować powrotem wiosny i ciepłym wieczorem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: