Pasta aglio - błyskawiczny obiad - KUKBUK
pasta_aglio_kukbuk

Pasta aglio – błyskawiczny obiad

4 porcje

Pasta aglio, olio e…

Osiem minut wystarczy, by ugotować spaghetti i jednocześnie przygotować sos. Dlatego jednocześnie wstawiamy wodę na makaron oraz rozgrzewamy na patelni oliwę. Posiekany czosnek powinniśmy włożyć do ciepłej oliwy, ale nie takiej maksymalnie rozgrzanej. Zaraz po czosnku dodajemy peperoncino – dla czterech osób płaską łyżeczkę suszonego, jeśli macie świeże, to dwie sztuki powinny wystarczyć – lub czubatą łyżkę listków rozmarynu (w wersji niepikantnej). Podgrzewamy na minimalnym ogniu kilka minut. Cały sekret w tym, by rozmaryn lub peperoncino i czosnek oddały aromat oliwie, ale ten ostatni nie może zbrązowieć. Do sosu dodajemy prawie do końca ugotowany makaron, ostatnią minutę powinien spędzić na patelni, dochodząc do poziomu al dente. Gdy go osiągnie – podajemy z dodatkiem tartego sera. W wersji z rozmarynem zamiast sera bywa używana odrobina bułki tartej.

I tyle, mało pracy, osiem minut i głód zaspokojony, goście nakarmieni. Sukces po prostu! A sukces to skuteczny afrodyzjak…

© KUKBUK 2017