Pasta agli asparagi bianchi - KUKBUK
makaron szparagi biale kukbuk

Pasta agli asparagi bianchi

2 porcje

Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą prawie idealne do jedzenia, odcedzamy. Odcinamy górne części na wysokości mniej więcej jednej trzeciej. Krótsze odkładamy na bok. Dłuższą część kroimy na trzy kawałki. Na sporej patelni roztapiamy połowę masła i smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy pocięte kawałki szparagów. Smażymy chwilę i wlewamy białe wino. Gdy się zagotuje, szparagi powinny być już idealnie miękkie. Jeśli nie są, dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem. Powstały sos miksujemy na gładko, w razie potrzeby przecieramy przez sito. Powinien mieć konsystencję śmietany. Na patelnię dokładamy przygotowane wcześniej końcówki szparagów i drugą połówkę masła. Podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Solimy do smaku. Dokładamy na patelnię ugotowany makaron, mieszamy i podajemy. Koniecznie posypany tartą skórką cytrynową i czarnym pieprzem.

 

I zastanawiamy się, jak byłoby ładnie, gdyby na talerzu były fioletowe szparagi. I jak byłoby smacznie, bo w książce stoi, że fioletowe są cenione ze względu na wyjątkowy smak i zapach. Porca miseria!
Więcej przepisów Bartka.
makaron szparagi biale kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: