Parmigiana di melanzane - KUKBUK
zapiekanka baklazan kukbuk

Parmigiana di melanzane

4 porcje

Pomidory obieramy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy. Dolewamy białe wino i na wolnym ogniu gotujemy około pół godziny przygotowując w tym czasie bakłażany. Bakłażany kroimy na cienkie plastry. Obsmażamy na oliwie. Pojedyncze kawałki można posmarować mąką, co zmniejszy nieco wchłanianie oliwy. Można je też grillować, ale puryści twierdzą, że unikalny smak parmigiany wynika właśnie z pochłoniętego przez bakłażany tłuszczu. Proponuję część smażyć, a część grillować! Tak przygotowane bakłażany układamy na blasze, lub w naczyniu do zapiekania. Przekładamy kolejne warstwy mozzrellą i tartym parmezanem. Całość zalewamy sosem przygotowanym wcześniej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach.

 

Warianty:

  • można dodać kiełbasę
  • można dodać tuńczyka
  • zamiast parmezanu można użyć pecorino
  • zamiast mozzarelli można dodać provolone lub scamorzę

Do Parmigiany potrzebna jest cierpliwość. Nie serwujcie jej od razu. Niech przestygnie. Łatwiej będzie ja pokroić i nałożyć, a jak będzie smakować! Chwała bakłażanom!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: