Parmigiana di melanzane z serem korycińskim - KUKBUK
parmigiana melanzane kukbuk

Parmigiana di melanzane z serem korycińskim

4 porcje

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, mieszając, do miękkości. Dodajemy pomidory, wino, anchois, miód i starte na piure owoce pigwowca. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz i dusimy przez 10 minut. Wyłączamy i dorzucamy posiekaną bazylię.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy w cienkie 8-milimetrowe plastry. Widelcem ubijamy lekko jajka. Każdy plaster bakłażana oprószamy mąką, zanurzamy w jajkach i smażymy na oliwie z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na papier. Do naczynia do zapiekania wlewamy trochę sosu, a potem warstwę bakłażana. Polewamy 2 łyżkami worcestera, zasypujemy warstwą startego na grubych oczkach sera korycińskiego (możemy mieć cienkie plasterki). Teraz ponownie sos, bakłażany, worcester. Kończymy warstwą sosu, zasypując go parmezanem. Parmigiana di melanzane powinna piec się 40-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy jej lekko ostygnąć i serwujemy z listkami świeżej bazylii. Parmigiana di melanzane w nieco spolszczonej wersji gotowa.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: