Paris brest - francuskie ptysie - KUKBUK
paris brest kukbuk

Paris brest – francuskie ptysie

6-8 porcji

Kremowe ptysie obsypane makiem skradną serca wszystkim.

Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Mieszamy dokładnie cukier z jajkami, aż powstanie gładka masa. Następnie ciepłe mleko łączymy z masą jajeczną. Wstawiamy ponownie na ogień i, mieszając, stopniowo dodajemy mąkę. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na dwie godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W garnku mieszamy wodę z masłem i szczyptą soli. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy. Podgrzewamy dalej, aż ciasto odklei się od dnia garnka. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i dodajemy po kolei jajka. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy okrągłe ptysie, posypujemy je makiem. Wkładamy ptysie do rozgrzanego piekarnika na 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut.

Migdały i orzechy laskowe pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Z cukru przygotowujemy karmel, następnie dodajemy orzechy i mieszamy. Przekładamy na papier do pieczenia, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy na gładką masę. Mieszamy z creme patissiere. Przekładamy do rękawa cukierniczego i chowamy do lodówki, by zgęstniała do konsystencji gęstego budyniu.

Ptysie przecinamy na pół, środek smarujemy kremem. Podajemy posypane cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: