Pardulas - KUKBUK
Pardulas kukbuk

Pardulas

1 blacha

Składniki farszu, prócz rodzynek i natki, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i natkę pietruszki. Farsz będzie wilgotny i może się nieco lepić do rąk; jeśli jest zbyt rzadki, wsypujemy nieco więcej mąki – sporo zależy od wilgotności sera.

 

Mąkę zagniatamy ze smalcem i dodajemy tyle wody, by powstało ciasto podobne do makaronowego. Wałkujemy cienko i szklanką o dużej średnicy wycinamy kółka. Na środek każdego z nich nakładamy łyżką farsz. Brzegi ciasta chwytamy cztery, pięć razy i sklejamy je tak, by utworzyć coś na kształt gwiazdki wypełnionej nadzieniem. Ciastka smarujemy białkiem rozkłóconym w mleku, by nabrały złotego koloru podczas pieczenia.

 

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika możemy posmarować pardulas syropem cukrowym, będą się błyszczeć.

 

Auguri di Buona Pasqua!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: