Papryka z tapenadą, bobem i pomidorami - KUKBUK
Papryka z tapenada bobem i pomidorami

Papryka z tapenadą, bobem i pomidorami

Ząbki czosnku rozdzielamy, pozostawiamy w łupinach i w małym garnuszku zalewamy olejem słonecznikowym. Przez 30 minut konfitujemy na najmniejszym ogniu. Pozostawiamy w tłuszczu, dopóki nie ostygną – dopiero wtedy je obieramy (pozostawiamy tłuszcz). Czosnek, oliwki, 2 anchois i płatki migdałowe miksujemy w kielichu blendera. Wlewamy oliwę i sok z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Paprykę przecinamy wzdłuż, pozbawiamy pestek i smarujemy kilkoma łyżkami oleju po konfitowaniu czosnku. Nakładamy do środka po łyżeczce tapenady. Pomidory kroimy w drobną kostkę, mieszamy z bobem i ze szczyptą suszonej bazylii, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz 2-3 łyżkami oleju po czosnku. Wypełniamy tym papryki na ścisk. Na wierzchu każdej kładziemy pozostałe anchois. Układamy w naczyniu do zapiekania. Solimy, dorzucamy ćwiartki dymki. Wstawiamy do piekarnika na 60-75 minut. W połowie pieczenia możemy dodać ser. Jemy zasypane listkami bazylii, z grzankami nasiąkającymi płynem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: