Pappa al pomodoro - KUKBUK
Pappa al pomodoro kukbuk

Pappa al pomodoro

4 porcje

Przygotowujemy bulion. Do zimnej wody wkładamy przekrojoną na pół, nieobraną cebulę, uzupełniamy ziołami i czosnkiem, solimy i gotujemy około kwadransa. W tym czasie grillujemy chleb, równomiernie, po obu stronach. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę.

Grzanki po obu stronach nacieramy czosnkiem. Układamy je w garnku z grubym dnem. Na grzanki wrzucamy pomidory. Zalewamy połową gorącego bulionu i gotujemy około godziny. Uzupełniamy bulion, jeśli to konieczne. Chleb i pomidory powinny się rozpaść i utworzyć papkę. Jeśli tak się nie stanie, można im nieco pomóc mikserem. Nie jest to jednak zachowanie kanoniczne! Odstawiamy do przestudzenia. Podajemy ze świeżą bazylią i sporą ilością oliwy.

Już teraz zastanawiam się nad tym, co dalej – jakie tajemnice kryje przede mną kuchnia Toskanii? I nad tym, czy pięć dni to dość, by odkryć choć kilka z nich.

 

© KUKBUK 2017