Panzanella - KUKBUK

Panzanella

Z panzanellą jak z bigosem – każdy robi ją inaczej. W sezonie na pomidory sprawdźcie nasz przepis!

Chleb kroimy w grubą kostkę i grillujemy na złoto. Skrapiamy go octem wymieszanym z wodą i wkładamy do miseczki. Pomidora tniemy w spore kawałki, ogórek kroimy w plasterki – warzywa dokładamy do chleba. W miseczce układamy posiekany seler naciowy, kapary i listki bazylii (zostawiamy kilka do dekoracji). Cebulę kroimy w piórka, wkładamy do osobnego naczynia, skrapiamy octem i solimy. Mieszamy, by sól i ocet dokładnie doprawiły cebulę. Wrzucamy ją do miseczki z panzanellą. Skrapiamy danie solidnym, kwaśnym winegretem, dekorujemy bazylią i podajemy.

PS

Możemy dorzucić nieco papryki albo anchois. Okazuje się, że z panzanellą jak z bigosem, każdy robi ją nieco inaczej!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: