Panforte senese - KUKBUK
panforte krakowski makaroniarz kukbuk

Panforte senese

1 ciasto

Orzechy i migdały prażymy na patelni około 5 minut. Wsypujemy je do miski, dokładamy przyprawy, skórkę pomarańczową, kakao i mąkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Cukier i miód roztapiamy powoli na małym ogniu, chwilę gotujemy. Wlewamy do miski i mieszamy tak, aby połączyć orzechy i słodką masę. Ciasto przekładamy do niedużej tortownicy wyłożonej papierem, natłuszczonym delikatnie oliwą. Powierzchnię ciasta wygładzamy wilgotną dłonią. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 150 stopni.

Panforte powinno mieć około centymetra grubości, nie więcej, i trzeba delikatnie odklejać je od papieru po wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem, ale dla mnie to już nadmiar rozkoszy, bo ciasto samo w sobie słodkie jest szalenie. I ostatnia rada: gdy będziecie gotować cukier z miodem, pod żadnym pozorem nie oblizujcie łyżki. Mój język jeszcze nie wrócił do siebie po oparzeniu. Buon Natale!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: