Panettone - KUKBUK
Panettone kukbuk

Panettone

1 ciasto

Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka i odstawiamy na 5 minut, po czym dosypujemy łyżeczkę cukru i trzy czubate łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn powinien zwiększyć objętość dwukrotnie, co zajmie mu od pół godziny do godziny.

Gdy wyrośnie, dokładamy do zaczynu 200 g mąki, dwa jajka, połowę masła i 60 g cukru. Zagniatamy ciasto, a gdy stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk, wkładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Przechodzimy do trzeciego etapu. Do ciasta dokładamy pozostałą mąkę, jajka i dodatkowe żółtka. Wygniatamy około 10 minut. Dodajemy cukier i sól oraz masło i cukier z wanilią. Gdy składniki się połączą, dokładamy skórkę kandyzowaną oraz skórki starte z cytrusów i rodzynki. Ostatni raz delikatnie wyrabiamy, tak by połączyć dodatki z ciastem. Gotowe ciasto wkładamy do formy najgładszą stroną do góry i czekamy, aż wyrośnie, ponownie nie krócej niż 2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 190°C i w tej temperaturze pieczemy panettone przez pół godziny. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne pół godziny.

Gotowe!

 

Oczywiście historia panettone i jego nazwa stanowią tajemnicę. Pochodzi z Lombardii, to wiadomo. Wiadomo też, że Włosi pieką rocznie sto milionów panettone. Ja upiekłem już dwa. Jeszcze 999 999 998 i ich dogonię! Pomocy!!!

© KUKBUK 2017