Włoska baba panettone - KUKBUK
panettone kukbuk

Włoska baba panettone

Baba jaka jest, każdy widzi - włoska, pełna bakalii i nieprzyzwoicie smakowita.

12 godzin przed przystąpieniem do robienia ciasta mieszamy wszystkie składniki zaczynu i odstawiamy do przefermentowania.

 

Gotowy zaczyn umieszczamy w misce i dodajemy szystkie składniki oprócz suszonych owoców i orzechów. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto (będzie dosyć gęste i lepkie), formujemy je w kulę i wkładamy do naoliwionej miski. Po godzinie wyciągamy je na blat, posypujemy suszonymi owocami i orzechami i zagniatamy ciasto raz jeszcze, dość szybko, tylko do momentu, aż przyjmie wszystkie dodatki. Ponownie formujemy je w kulę, przekładamy do papierowej formy panettone o średnicy około 20 centymetrów i pozostawiamy do wyrośnięcia – w zależności od temperatury panującej w kuchni będzie na 2 do 6 godzin (baba jest gotowa do pieczenia, kiedy ciasto zbliży się do brzegów formy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Gdyby babka zbrązowiała szybciej, przykrywamy ją folią aluminiową. Panettone podajemy świeże wystudzone, ale można także pozostawić je do wysuszenia.

 

Przepis i zdjęcia: Monika Walecka http://gotujebolubi.pl/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: