Pane Toscano senza sale - KUKBUK
chleb toskanski kukbuk

Pane Toscano senza sale

1 bochenek

Drożdże rozpuszczamy w 175 ml ciepłej wody, dodajemy około 200 g mąki i zagniatamy ciasto. Ma być delikatne, miękkie, ale takie, by dało się uformować kulę. Odstawiamy ją na godzinę do wyrośnięcia. Z pozostałej mąki i 325 ml wody z dodatkiem oliwy zagniatamy drugie ciasto, ale dopiero wtedy, kiedy pierwsze podwoi objętość. Następnie łączymy obie kule i wyrabiamy przez mniej więcej 10 minut. Powstałą kulę smarujemy oliwą, wkładamy do misy, również wysmarowanej oliwą, i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po czym dzielimy na dwie części, znów formujemy kule i zostawiamy do wyrośnięcia na blasze na mniej więcej 20 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Gdy po upieczeniu pukniemy w bochenek, dźwięk powinien być głuchy!

 

PS Chleb bez soli nie pleśnieje, jak mówią w Toskanii, dlatego kiedy się zestarzeje i będzie twardy jak kamień, można go wykorzystać na wiele sposobów, o których obiecuję napisać! My jeden bochenek zjedliśmy, a drugi odstawiliśmy, by sechł sobie w spokoju!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: