Pane con olio, olive e rosmarino - KUKBUK
chleb oliwa rozmaryn kukbuk

Pane con olio, olive e rosmarino

1 bochenek

Pane con olio, olive e ros marino

Drożdże mieszamy z ciepłą przegotowaną wodą. Mąki przesiewamy, mieszamy z solą i listkami rozmarynu. Do krateru, który robimy w mącznym kopczyku, powoli wlewamy zaczyn. Łączymy całą wodę z mąką. Dodajemy oliwę i zagniatamy przez minimum pięć minut. Powstałe ciasto rozgniatamy na płaski placek i posypujemy oliwkami. Lekko je dociskamy. Brzegi ciasta zawijamy do środka, łączymy ze sobą i powstałą kulkę przewracamy do góry nogami, tworząc nieduży okrągły bochenek. Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło. Pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

(Te 55 minut i chleb w piekarniku, to był wystarczający czas i pretekst do tego, by przypomnieć sobie, że w Nursji kupiliśmy olbrzymie ilości sera, wina i oliwy, która by teraz świetnie do tego włoskiego bochenka pasowała. I dość też, by powiedzieć sobie, że czas do Umbrii wracać.)

Wyjmujemy złoty i całkiem spory bochenek. I mamy chleb, bez czekania 8 godzin na efekty. Znaczy się cucina italiana.

Stanowczo nie polecam tego wypieku osobom na diecie. My nasz bochen rozpracowaliśmy wieczorem, na tyle skutecznie, że na śniadanie niewiele zostało. Niestety nie był to chleb toskański, więc zbyt dużego wysiłku nie zaliczyliśmy. A do oliwy pasował świetnie i do masła też!

© KUKBUK 2017