Pan di zucca - KUKBUK
pandizucca kukbuk

Pan di zucca

8 porcji

Włoski chleb dyniowy z rodzynkami, prosto z Wenecji.

Najpierw robimy purée. Dynię gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, wykładamy na durszlak, by odciekła. Kiedy przestygnie, bardzo dokładnie odciskamy ją w dłoniach. Mleko zagotowujemy z przeciętym wzdłuż strąkiem wanilii. Odstawiamy, by przestygło. Nożem wyciągamy nasionka ze strąka i mieszamy je z mlekiem. Do mleka wrzucamy też masło, by się rozpuściło. Mąkę mieszamy w misce z drożdżami i cukrem, dokładamy dynię i wlewamy mleko z masłem. Zagniatamy ciasto. To nieco męczące zajęcie, bo ciasto jest bardzo wilgotne i klei się do rąk (ale warto się pomęczyć!). Podsypujemy mąką, jeśli to konieczne. Po 10 minutach ciasto przestaje się kleić i robi się sprężyste. Dokładamy rodzynki i tworzymy kulę, którą smarujemy dokładnie oliwą. Przekładamy ją do miski (też natłuszczonej), zamykamy w szczelnym worku i odstawiamy na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.

Po tym czasie okrągłą formę wykładamy papierem, a ciasto przekładamy na blat i dzielimy na osiem równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy systemem jedna w środku formy i siedem dookoła. Odstawiamy na minimum pół godziny, by ciasto podwoiło objętość.

Smarujemy białkiem rozkłóconym z wodą, posypujemy sezamem albo makiem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje z masłem!

  • Roman Samek

    a mogła by być dynia odmiany Hokkaido?

© KUKBUK 2017