Paluszki bezglutenowe z makiem i sezamem - KUKBUK
paluszki bezglutenowe kukbuk

Paluszki bezglutenowe z makiem i sezamem

kilka sztuk

Dzięki dodatkowi parmezanu nie sposób się od nich oderwać. Gdy palce dotkną dna talerza, można zrobić nową porcję!

W misce mieszamy mąkę. Dodajemy masło i pieprz cayenne i palcami wcieramy masło w mąkę, aż powstaną grudki. Dodajemy jajko oraz żółtko wymieszane z wodą i mieszamy dokładnie, aż ciasto zlepi się w kulę. Jeśli jest za suche, dodajemy więcej wody. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 90 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy na paski. Każdy pasek posypujemy serem lub sezamem, lekko dociskamy i skręcamy wokół własnej osi. Chłodzimy przez 10 minut w lodówce, a następnie pieczemy przez 8-10 minut, aż paluszki będą rumiane.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: