Paluchy z parmezanem i pieczonym czosnkiem - KUKBUK
paluchy parmezan kukbuk

Paluchy z parmezanem i pieczonym czosnkiem

4-6 porcji

Kromka palucha to coś, czego się szuka po obiedzie - do wylizania talerza po nim.

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.

Boczek kroimy na kawałki, przesmażamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut, a po upieczeniu wyciskamy z łusek. Parmezan kroimy w niewielką kostkę.

Zaczyn oraz pozostałe składniki ciasta wyrabiamy przez około 10 minut na gładką masę. Pod sam koniec wrzucamy dodatki smakowe i wyrabiamy ciasto, ale tylko do momentu, aż je pochłonie, i odstawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy na lekko posypany mąką blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy. Paczuszkę lekko rozklepujemy na prostokąt, a następnie tniemy na podłużne paluchy. Układamy je – zachowując odstępy – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach (piekarnik najlepiej ustawić na gorące powietrze + gotowanie na parze), aż uzyskają złoty kolor, czyli około 25 minut.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: