Pagnotta di patate - KUKBUK
kukbuk bruschetta krakowski makaroniarz

Pagnotta di patate

1 bochenek

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, a pół litra wody zachowujemy na później. Ostudzone ziemniaki rozgniatamy na purée. Drożdże zalewamy szklanką ciepłej, ale nie gorącej, wcześniej odlanej wody. W dużej misce mieszamy mąkę, ziemniaki i sól. Wlewamy drożdże i drugą szklankę wody, w której gotowały się ziemniaki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Masę przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy miękkie, błyszczące i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej dokładnie oliwą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i na blasze do pieczenia formujemy dwa okrągłe, płaskawe bochenki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy około 40 minut, aż skórka zbrązowieje. By mieć pewność, że chleb jest gotowy, należy uderzyć go od dołu. Dźwięk powinien być głuchy!

Pyszny na ciepło z masłem i następnego dnia też! Chrupiący i delikatny zarazem!

 

Więcej przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: