Paella z owocami morza - KUKBUK
paella owoce morza kukbuk

Paella z owocami morza

6-8 porcji

Paella z krewetkami, ośmiorniczką, małżami i mulami. Wspomnienie hiszpańskiego lata na talerzu.

Krewetki, ośmiornice i małże marynujemy w szczypcie papryki, oliwie, czosnku i chilli. Chorizo kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Owoce morza wrzucamy na szeroką patelnię, a po chwili przekładamy na osobny talerzyk. Teraz przesmażamy chorizo i cebulę. Dodajemy liście laurowe oraz cynomon i paprykę. Dolewamy wino, dodajemy szafran, gotujemy kilka minut i wsypujemy ryż. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy bulion i powoli gotujemy, aż ryż zmięknie.

Gdy będzie już prawie gotowy, dodajemy zblanszowany groszek. Ponownie wszystko mieszamy i układamy na patelni, dodając połówki pomidorków, krewetki, chorizo, małże i ośmiornice. Czekamy, aż całość się zagotuje. Paelle podajemy z cząstkami limonki i listkami kolendry. Dodatkowo gotową paellę możemy udekorować smażonymi listkami bazylii i oliwą czosnkową z otwartą skórką cytryny.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: